Heb je een tropisch aquarium, dan wil je natuurlijk kleurrijke, mooie vissen die bovendien goed samengaan met de andere vissen in je aquarium. Lang niet alle vissen kunnen goed samen. Dat kan op basis zijn van gedrag, maar ook voorkeur wat betreft beplanting en ondergrond.

Qwispl.nl geeft je vijf tips voor vissensoorten die in ieder aquarium goed zouden zitten.

1. Kardinaaltetra

De kardinaaltetra is een echter beginnersvis en nog een mooie ook. Dit blauwrode visje leeft het liefst in groepen (scholen) van vijf of meer.

Heb je een groot aquarium (bijvoorbeeld 100 liter), dan kun je gerust twintig van deze visjes kwijt. Soms zwerven ze alleen rond, maar vaak blijven ze dicht bij elkaar in de buurt, wat erg mooi oogt.

De visjes zijn makkelijk met voedsel en vallen andere vissen vrijwel nooit lastig: ideaal dus.

De kardinaaltetra.

2. Honinggoerami

Goerami’s zijn vrij hoge vissen die echte blikvangers zijn in je aquarium. De leukste goerami’s zijn de honinggoerami’s, die vrij klein blijven en makkelijk zijn om te houden.

Het liefst kies je voor een stelletje of een harem (twee vrouwen en één man). De visjes bevinden zich vooral bovenin je aquarium, waar ze soms een schuimnest zullen maken en je dus zelfs jonge visjes kunt krijgen.

Ook honinggoerami’s zijn erg makkelijk met voedsel, maar houden wel van drijvend voer dat ze van het oppervlakte kunnen pakken.

3. Corydoras

De corydorasfamilie is een vissenfamilie die op de bodem blijft en hier voer tussen het zand vandaan plukt. Waar de honinggoerami vooral bovenin je aquarium zwemt en de kardinaaltetra’s in het midden, zijn corydoras dus echte bodemvissen.

Belangrijk is het wel dat je geen scherpe ondergrond hebt, omdat dit de visjes beschadigt. Idealiter heb je een fijne zandbodem. Dat is niet alleen mooi, maar ook prettig voor de corydoras.

4. Pauwooggrondel

De pauwooggrondel is wat ons betreft de prins van het aquarium. Deze ontzettend kleurrijke vissen leven vooral rond de bodem en zijn bijzonder rustig.

Het liefst hou je ze in een koppel of harem en heb je voldoende schuilplekken voor ze.

Pauwooggrondels houden ervan om zich bijvoorbeeld in een hol buisje te verschuilen, waar ze ook een nest kunnen bouwen.

De grondels zijn makkelijk met eten en kunnen vrij eenvoudig kweken. Wel zijn ze enigszins gevoelig voor schommelingen in de waterkwaliteit. Hebben ze eitjes, dan zijn ze enigszins territoriaal, wat overigens zelden problemen oplevert met andere vissen.

5. Ancistrus

De ancistrussoort is een grote groep relatief kleine tropische meervallen. Deze solitaire vissen leven op de bodem en verschuilen zich vaak een groot deel van de dag, maar zijn bijzonder imposant.

Doorgaans zijn de vissen groter dan andere vissen in het aquarium, waardoor het vrij indrukwekkend is als je ineens de ancistrus voorbij ziet schieten en de andere vissen zich uit de voeten maken.

Het verschil per ancistrussoort hoe groot de vis wordt. Hou hier rekening mee bij de aankoop en laat je op basis van het formaat van je aquarium adviseren.