Maagzweren komen niet enkel voor bij mensen, ook paarden hebben er soms mee te kampen. Uit recente studies blijkt dat ongeveer de helft van de paarden te kampen heeft met dit probleem. Vooral bij renpaarden is het aantal nog een stuk hoger. Rond de 90% van de renpaarden heeft maagzweren! Dit heeft verminderde eetlust, gewichtsverlies, mindere prestaties, tandenknarsen een enorm slechte vacht tot gevolg. Dit zijn symptomen waaraan men kan merken dat het paard te kampen heeft met maagzweren bij paarden.

De paardenmaag is anders dan die van mensen en van veel dieren.


Klinkt misschien logisch, maar toch ligt dit net even anders dan je zou denken. In vergelijking met andere dieren hebben paarden een kleine maaginhoud. Dat komt doordat de paardenmaag op een andere manier functioneert. Bij een paard dient de maag als een soort doorgeefluik die leidt naar de andere darmen. Dit doorgeefluik functioneert constant. Bij veel andere dieren, bij koeien bijvoorbeeld, is er sprake van een opslagcapaciteit die kan worden gebruikt. Gezien de natuurlijke omstandigheden waarin wilde paarde leven is dat prima. Paarden eten dan wel de hele dag door, maar ze eten kleine beetjes. Maar wanneer de verzorgers de natuurlijke voedingswijze niet goed genoeg nabootsen dan gaat het mis. Er worden tweemaal per dag grote porties gegeven, veel van de paarden krijgen dan een grote portie eten te verteren nadat dit doorgeefluik lange tijd niet functioneert. Dit kan maagzweren tot gevolg hebben.

Maagzweren en de sportpaardenarts.



Wanneer het paard last heeft van maagzweren dan is het wellicht verstandig de sportpaardenarts te raadplegen. De sportpaardenarts kan dan een medische indicatie geven van hoe het paard ervoor staat, of het inderdaad maagzweren heeft, en waar deze klachten dan precies vandaan komen. Dat wordt meestal gedaan door middel van gastroscopie. De methode van gastroscopie wordt gezien als de enige betrouwbare methode om maagzweren bij paarden vast te stellen. De hele maag, inclusief het maagportier dient in het proces te worden meegenomen. Wanneer dit niet wordt gedaan dan is het gastroscopie onderzoek incompleet en dan kan er geen correcte prognose worden gedaan.

Behandelen van maagzweren bij paarden.


Hoe wordt maagzweren bij paarden dan exact behandeld? Als maagzweren bij een paard wordt vastgesteld dan wordt vaak een behandeling voorgeschreven. Echter, hoe lang dat zal zijn en wat dit precies inhoudt is puur afhankelijk van de ernst en de lokalisatie van het probleem. Meestal zijn de zweren zeer goed te behandelen. Het zal uiteraard niet prettig zijn, maar tegenwoordig kunnen we er heel veel aan doen. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook effectieve methoden om er voor te zorgen dat de zweren niet meer terugkomen. Dat is uiteraard heel fijn voor het paard.