Ratten kunnen een echt probleem vormen voor boeren. Iedereen die ratten heeft gehad op de boerderij, weet dat ze enorme schade aan kunnen richten, ziektes kunnen verspreiden en zich – als je niets doet – ook in een gigantisch tempo kunnen voortplanten. Maar natuurlijk is er wat aan te doen en je kan ook zeker voorkomen dat de ratten jouw boerderij als de ideale omgeving zien. Maar hoe doe je dat?
Voorkomen is beter dan genezen
Als je wil voorkomen dat je moet overgaan tot ratten bestrijden in Drenthe, kan je een aantal stappen nemen die de ratten buiten de deur houden. Denk bijvoorbeeld eens aan voedselopslag. Ratten worden altijd gedreven door honger en zullen dan ook door de kleinste gaatjes komen om maar bij hun voer te kunnen geraken. Zakken met veevoer slaan ratten zeker niet af en dus zal je zien dat ze daar flink door aangetrokken worden. Zorg er daarom voor dat je dat veevoer zo goed mogelijk afsluit en achter slot en grendel bewaart. En dan bedoelen we echt volledig afgesloten, want een rat laat zich niet weerhouden door een klein kiertje; een paar centimeter is genoeg om zijn lijfje doorheen te kunnen wurmen. Ook kan je eraan denken om het gras en het onkruid aan de zijkanten van stallen weg te halen, of in ieder geval zo kort mogelijk te houden. Dit neemt beschutting weg voor de ratten, die liever niet in het zicht lopen.
Bestrijden met perslucht
Een zeer effectieve manier van het bestrijden van ratten, is het gebruik van perslucht. Door in het donker aan de slag te gaan met een luchtbuks en nachtzichtapparatuur, kan je de ratten snel en volledig pijnloos verwijderen. Laat dit natuurlijk wel over aan een expert; deze zijn getraind om de ratten precies zo te raken dat ze geen pijn hebben en kunnen in een korte tijd voor bijzonder veel succes zorgen. Perslucht is de meest humane manier van rattenbestrijding en wordt door veel bestrijders gezien als de favoriete methode.
Bestrijden met vallen
Niet alle ratten hoeven ten prooi te vallen aan de luchtbuks. Soms blijven er een paar over, die net op tijd wegkomen. Om deze ook te vangen, kan je rattenvallen uitzetten. Deze worden op de verschillende looppaden van de ratten geplaatst, zodat de kans op succes groot is. De vallen worden regelmatig gecontroleerd en mocht er eentje in zitten, dan wordt deze natuurlijk door de bestrijder netjes verwijderd.
Bestrijden met gif
Werken de luchtbuks en de vallen niet, dan kan je ratten ook bestrijden met gif. Dit is echter lang niet altijd een geprefereerde methode, omdat ratten hier bepaald niet pijnloos aan hun einde komen. Gif zorgt ervoor dat de rat sterft, maar dat gaat niet van het ene op het andere moment. Het inzetten van gif is dan ook voor veel plaagdierbestrijders een soort laatste redmiddel, dat wordt ingezet als alle bovengenoemde methodes hebben gefaald. Liever zorgen bestrijders ervoor dat de ratten humaan en pijnloos verwijderd worden en nog veel liever zorg je er zelf voor dat je boerderij geen plek is waar een rat zich thuisvoelt.