kat

Als kattenbezitter herken je het probleem vast wel. Overal waar je kijkt en op elke stoel of bank kom je haren van jouw kat tegen. Natuurlijk vinden we het heerlijk dat onze kleine haarbal alle lekkere plekjes in huis opzoekt, maar hoe kan je het verharen van jou kat nou verminderen of tegengaan?

Het verharen van je kat

Normaal gesproken verhaart een kat 2 keer per jaar. Deze verhaarperiodes vallen vrijwel altijd in het voorjaar en het najaar. Maar hoe komt het dan dat er ook katten zijn die het hele jaar door lijken te verharen? Dit heeft alles te maken met de voeding, het klimaat in huis of zelfs erfelijkheid. Het verschilt dus vooral per soort kat. Laat je daarom dus altijd goed inlichten voor je een kat in huis neemt.

Verharen verschilt per ras

Heb je een langharige kat zoals bijvoorbeeld een Noorse boskat? Dit ras verhaart over het algemeen gezien vaker dan bijvoorbeeld een Europese korthaar. Dit komt simpelweg doordat deze langharige katten vaker geborsteld worden om klitten te voorkomen dan bij kortharige katten. Hierdoor wordt de aanmaak van nieuwe vacht gestimuleerd. Ligt jouw kat graag vlakbij een verwarming of staat zijn slaapplaats hier in de buurt? Grote kans dat dit ook een oorzaak is van het overmatig verharen bij de kat. Deze warmtebron zorgt er namelijk voor dat de kat gaat verharen terwijl het er niet de tijd voor is, en dat de huid uitdroogt. Als je het verharen van jou kat wil verminderen of tegen wil gaan, dan zou je ook een aanpassing in de voeding kunnen doen. Gebruik je voeding die rijk is aan biotine? Dan is de kans op overmatig verharen klein, en houdt jou kat een gezonde en glanzende vacht. Overleg het aanpassen van de voeding wel altijd eventjes met een dierenarts, zodat hij of zei je goed kan informeren en adviseren. Mocht het probleem na het aanpassen van voeding niet veranderen? Een dierenverzekering kat kost je zo’n twee tientjes per maand en kan je grote, onverwachtse rekeningen van een bezoekje aan de dierenarts besparen. Alles voor onze trouwe viervoeter, toch?!