Heb jij al een tijdje een kat in huis of zit je er over na te denken om een kitten te nemen? Maar is het lastiger omdat je vaak van huis bent? Dat is begrijpelijk. Katten staan er bekend om dat ze makkelijker even alleen gelaten kunnen worden dan honden. Maar uiteindelijk zijn katten gezelligheidsdieren en houden er daarom niet van om vaak een langere tijd alleen te zijn. Wil je toch graag je kat houden omdat je het niet over je hart kunt verkrijgen om hem of haar weg te doen? Of wil je toch graag die ene schattige kitten uit dat nestje kopen? Dan hebben wij voor jou een paar tips op een rijtje gezet!

Kattenluik

Bij een kitten is dit wellicht nog geen optie. Maar heb je een kat die al aardig gewend is aan de buurt? Dan is een kattenluik handig om aan te schaffen als je vaak van huis bent. Je kat kan dan naar buiten en binnen wanneer hij wil en hoeft zo niet de hele dag te wachten tot je weer thuis komt. Als je zeker wil zijn dat er geen ongewenste gasten (buur katten) door het luikje naar binnen komen, kun je een kattenluik met chip aanschaffen. Deze kattenluik kan verbonden worden aan de unieke ID chip van je kat en herkent zo dat het jouw kat is. Het kattenluik zal dan ook alleen open gaan voor je eigen kat en zal zo vreemde katten buiten de deur laten.

Muziek

Het is een beetje een ongebruikelijke maar zeer effectieve manier om je kat iets langer alleen te kunnen laten. Zet overdag de radio of muziek zacht aan. Katten zullen het geluid horen en minder snel een eenzaam gevoel krijgen. Uit onderzoek is echter wel gebleken dat ‘mensen muziek’ minder tot niets doet voor katten. In plaats daarvan is er speciale muziek voor dieren die wel degelijk een effect heeft op je kat.

Krabpaal

Voor zowel je kitten als volwassen kat is een krabpaal een must in huis. Ook als je niet veel van huis bent. Katten zetten graag hun nagels in je meubels. En dit is niet omdat ze je graag willen pesten. De reden dat katten krabben is omdat ze op die manier hun territorium afbakenen. Je stoffen bank of eetkamerstoel is daar ideaal voor. Veel katten leren dit al snel af door te krabben in de deurmat. Als je kat dit zichzelf niet automatisch heeft aangeleerd is het aanschaffen van een krabpaal een effectieve oplossing. Tevens kun je er met een krabpaal ook zeker van zijn dat je kat niet meer in de bank zal hangen als jij niet in de buurt bent.

Klop aan bij de buurman/vrouw

Ben je toch een beetje te nerveus om je kat of kitten voor het eerst alleen te laten? Klop dan eens aan bij een buurman of vrouw. Vraag hem of haar om 1x per dag even kort te kijken bij je kat of kitten. Zo kun je zeker weten dat het goed gaat met je kat. Dit is vooral een handige optie voor als je meer dan een paar dagen op vakantie gaat. Je buur kan dan een oogje in het zeil houden en de voerbak bijvullen.