Een hoop honden tonen ontoelaatbaar gedrag wanneer ze op controle bij de dierenarts moeten of wanneer zij naar de trimmer gaan voor het zomer kapsel.

Hoe voorkomt u dat uw nieuwe hond uitgroeit tot een dierenarts bijtend monster.

1. Begin jong

Leer uw pup op een zo jong mogelijke leeftijd aan dat er zo nu en dan iemand met een vinger in zijn mond gaat, zijn staart optilt en in zijn oren kijkt.

Het liefst begint u met zo’n 2 á 3 maanden al op speelse wijze met het dagelijks oefenen, til rustig het staartje op, vervolgens één voor één de poten, bekijk de oren & raak deze zover mogelijk bij het gehoorgat aan, bekijk het tandvlees & neem een houtje en ga er eens mee door de mond.

2. De verhoging

Zowel bij de dierenarts als bij de trimmer worden de honden op een behandeltafel of iets dergelijks gezet.

Nu snap ik dat u geen behandeltafel heeft maar het is wel belangrijk om uw hond van jongs af aan te leren dat het heel normaal is om op zo’n verhoging te staan. Voor kleine hondjes is het oefenen in een wasbak ook een goede optie.

3. Bekend met vreemde

Zodra uw pup (of hond) volledig gewend is aan de bovenstaande oefeningen kunt u het iets spannender maken door 1x per week deze oefeningen door een (semi-) vreemde uit te laten voeren.

Hierdoor wordt de stap met een onbekende trimmer of dierenarts een heel stuk makkelijker gemaakt in de toekomst. Stel de hond raakt in paniek, blijf dan rustig en beëindig de oefening niet, hierdoor stimuleert u de paniek, pas wanneer de hond (en mens) tot rust is gekomen & hij/ zij zich volledig heeft overgegeven, kan de oefening worden beëindigd.

Voor indivudueel advies kunt u altijd mail contact opnemen met Shih Tzu kennel Mystic Wonderland