Hond

Hoewel steeds meer mensen zich ervan bewust zijn dat honden zeker niet alles kunnen eten wat mensen eten, zijn er toch ook nog veel honden die met de pot mee eten. Dat is in veel gevallen niet erg gezond en soms zelfs gevaarlijk.

Wist je dat er veel eten voor mensen ronduit giftig en dodelijk kan zijn voor honden? De volgende vijf voedingsmiddelen moet je in elk geval weghouden bij je trouwe viervoeter.

1. Chocolade

We beginnen met iets dat de meeste mensen gelukkig wel weten: chocolade. Het lekkernij is ongevaarlijk voor mensen, maar kan dodelijk zijn voor honden.

Dat komt door de stof theobromine. De menselijke lever zet dit razendsnel om en scheidt het uit via de urine, maar bij de hond gaat dit een stuk langzamer.

Grote hoeveelheden chocolade zijn daardoor gevaarlijk voor honden. Hierbij geldt de regel: hoe donkerder de chocolade, hoe giftiger het meestal is. Witte chocolade is in principe niet gevaarlijk, maar kon door het vetgehalte wel misselijkheid veroorzaken.

2. Xylitol

Xylitol is een zoetstof die gebruikt wordt in een groot aantal producten, waaronder tandpasta, kauwgom en veel zoete snoepsoorten.

Xylitol kan bij honden leiden tot het uitvallen van lever, wat dodelijk is. De stof zorgt er bovendien voor dat het bloedsuikergehalte daalt bij de hond, wat allerlei nare gevolgen heeft.

Geef je hond dus nooit snoepgoed of andere dergelijke producten met xylitol.

3. Avocado

Het is de gezonde hype van de laatste jaren: de vettige avocado waar veel mensen geen genoeg van kunnen krijgen.

Denk echter niet dat avocado ook gezond is voor je viervoeter, want het tegenovergestelde is helaas was.

Avocado draagt namelijk de stof persine, wat zowel in de vrucht als in de plant zelf zit. Teveel persine kan leiden tot misselijkheid en braken bij honden.

Nog een ander gevaar van avocado is overigens de grote pit, die kan leiden tot verstikking als je hond hem probeert op te eten.

4. Alcohol

Er zal waarschijnlijk niemand zijn die zijn hond bewust alcohol geeft, maar toch is het goed om alcohol te noemen in dit lijstje, zodat je extra voorzichtig bent.

In theorie heeft alcohol precies hetzelfde effect op honden als op mensen: je perceptie verandert, je kan draaierig worden en grenzen vervagen.

Je moet een aanzienlijke hoeveelheid alcohol nuttigen om serieuzere problemen te krijgen.

Helaas is dat niet het geval bij honden, die bij kleine hoeveelheden alcohol al in de problemen kunnen komen.

Vanzelfsprekend geldt hierbij ook: hoe kleiner de hond, hoe minder alcohol al schadelijk is.

5. Ui en knoflook

Uien en knoflook zijn behoorlijk schadelijk voor honden, want ze breken de rode bloedcellen af van de hond.

Rode bloedcellen gebruikt de hond om mee te ademen, want het zijn juist deze cellen die vanuit de longen zuurstof vervoeren naar de rest van het lichaam.

Het opeten van een ui kan daardoor leiden tot ademhalingproblemen, benauwdheid en bij grote hoeveelheden zelfs verstikking. Opgepast dus!